Węgrów

Festiwal kulinarny na Zamku w Liwie

Kultura Czw. 26.06.2025 14:15:11
26
cze 2025

Była edycja polsko-ukraińska, była też polsko-włoska i polsko-litewsko-włoska. W tym roku festiwal kulinarny „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich” upłynie pod znakiem dwóch ważnych rocznic. Czwarta edycja festiwalu odbędzie się w najbliższą niedzielę, 29 czerwca.

W godzinach 11.00 – 18.00 na błoniach pod zamkiem zaplanowano wiele atrakcji. Wśród nich spotkania, pokazy i degustacje, w których wezmą udział wybitni znawcami historii kuchni, m.in. prof. Jarosław Dumanowski, najważniejszym historykiem polskiej kuchni i prof. Hanna Krajewska, dyrektor Archiwum PAN. Wśród gości pojawi także Maciej Nowicki, kucharz-rekonstruktor i Mirosława Wilk specjalizująca się w daniach regionalnych. Swój udział w festiwalu zapowiedziała Małgorzata Buttitta, badaczka kuchnia XIX wieku. Opiekę kuratorską nad festiwalem będzie sprawował, jak co roku, Łukasz Modelski, historyk sztuki i kuchni, dziennikarz. Festiwalowi towarzyszyć będą targi rzemieślniczej żywności z Mazowsza i Podlasia oraz wystawa „Jagiellonowie na tronach Europy”.

Jak podkreślają organizatorzy, tegoroczne działania kulinarne oparte będą o dwie rocznice. W 2025 roku przypada 500-lecie hołdu pruskiego, symbolicznego momentu w historii Polski i Litwy. To właśnie na liwskim zamku król Zygmunt I Stary dowiedział się o swojej elekcji na tron polski, a po odebraniu hołdu lennego w Krakowie wyprawił słynną ucztę, której ślady znajdą się w tegorocznym festiwalowym menu. Druga rocznica, 200-lecie powstania rękopiśmiennej książki kucharskiej Marcjanny Oborskiej z Proszewa, to ukłon w stronę dziedzictwa kulinarnego Mazowsza i ziemiańskiej kuchni XIX wieku.

Wstęp na festiwalowe wydarzenia jest wolny.


AOI

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.