Festiwal Kulinarny na Zamku w Liwie /AUDIO/
Kultura
Pon. 30.06.2025 09:26:29


30
cze 2025
cze 2025
Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie była w niedzielę 29 czerwca centrum rozmów o kuchni i smakowania przygotowywanych na miejscu potraw. Po raz czwarty odbył się tam Festiwal Kulinarny „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich”.
W tym roku jego program był podporządkowany dwóm historycznym wydarzeniom. Uczcie wydanej w 1525 roku przez króla Zygmunta I Starego, kiedy w Liwie dowiedział się o elekcji na tron, oraz dwusetnej rocznicy wydania przez właścicielkę dóbr proszewskich Marcjannę Oborską książki kucharskiej będącej historycznym świadectwem mazowieckiej kuchni ziemiańskiej pierwszej połowy XIX stulecia.Profesor Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, najważniejszy historyk polskiej kuchni, powiedział Radiu Podlasie, że nie znamy menu królewskiej uczty, ale zachowały się wykazy kupowanych produktów i rachunki.
Książka kucharska Marcjanny Oborskiej właśnie się ukazała. Jej opracowania podjęła się Małgorzata Buttitta (Butitta) badaczka kuchni XIX wieku.
Na błoniach Zamku w Liwie odbyły się pokazy i degustacje, Festiwalowi towarzyszyły targi rzemieślniczej żywności z Mazowsza i Podlasia, występy muzyczne, pokazy tańca dawnego w wykonaniu Zespołu Belriguardo z Lublina oraz wystawa „Jagiellonowie na tronach Europy”.
Festiwal „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich” prowadził Łukasz Modelski, historyk sztuki i kuchni, dziennikarz autor programów o historii i kulturze stołu, który jednocześnie sprawuje nad nim opiekę kuratorską.
Festiwal Kulinarny na Zamku w Liwie objęty był patronatem medialnym Katolickiego Radia Podlasie i portalu podlasie24.
Zobacz Galerię
57 Zdjęć
Fot.: AI
0 komentarze